> Detalle de la noticia

Organitzacions d'El Salvador que col·laboren amb Pau i Solidaritat PV visiten València, Ontinyent i Alacant per explicar la realitat del seu país

Data: 16/09/2019

La última setmana de setembre representants de l'Asociación Comunitaria Unida por el Agua y la Agricultura i el Sindicato de las Trabajadoras de Bordado a Domicilio, implicades en la transformació social de El Salvador, visitaran el País Valencià per contar quina és la realitat dels drets econòmics, culturals i socials al seu país.

Les semblances i diferències entre El Salvador i el nostre país en són moltes. Exemples d'allò que passa a ambdós països són la recent fi del bipartidisme, les reivindicacions per la igualtat, el desafiament de combatre el canvi climàtic o la necessitat de millores laborals.


Entre el 22 i el 28 de setembre tres persones implicades en la transformació social d'El Salvador - Ernesto Beltrán, Mirian Dueñas i Roxana Reyes- visitaran diferents punts del nostre territori. Aprofitaran la visita per a contar quin és el treball que desenvolupen des de les seues organitzacions al país i ens informaran sobre la seua realitat social i política sense intermediaris, utilitzant com a fil conductor els drets econòmics, culturals, socials i mediambientals a la república.


Ernesto Beltrán és treballador de l'Asociación Comunitaria Unida por el Agua y la Agricultura (ACUA) i visita el País Valencià per segona ocasió en aquest any. ACUA és una Organització No Governamental (ONG) -fundada a finals de 2004 i col·laboradora de la Fundació Pau i Solidaritat a El Salvador- orientada a la gestió de recursos hídrics i la sobirania alimentària, per a garantir el Dret Humà a l'Aigua i a l'Alimentació que desenvolupa la seua tasca en defensa dels drets humans en l'àmbit de la cooperació Internacional per al Desenvolupament.


Mirian Dueñas és sindicalista al Sindicato de las Trabajadoras de Bordado a Domicilio (SITRABORDO). Per qüestions econòmiques i de cura familiar va abandonar els estudis als 13 anys i començà a treballar brodant amb una cosina. Als 15 anys ja treballava a una fàbrica. A través d'ACOPANCHI (cooperativa de brodadores) i SITRABORDO ha participat en la reivindicació de la millora salarial i dels drets laborals de les dones, especialment de les treballadores de maquiles textils. “La ACOPANCHI surge de la necesidad de trabajar y mejorar las condiciones salariales de las mujeres”.


Roxana Reyes, experta en l'empoderament i el treball organitzatiu de les dones, ha estat durant més de 16 anys impulsant a Panchimalco l'apoderament de les dones mitjançant l'enfortiment de capacitats (lideratge, presa de decisions, sensibilització en relacions equitatives i d'igualtat i respecte entre dones i homes...), la promoció de l'articulació i lideratge de les dones en activitats productives avançant en l'apoderament econòmic i incidència en la seguretat i sobirania alimentaria així com en la participació política i incidència per a la reivindicació dels drets de les dones.


La seua visita s'emmarca dins dels projectes de sensibilització de la Fundació Pau i Solidaritat cofinançats per l'Ajuntament de València i l'Ajuntament d'Alacant. Allò que es busca amb aquests projectes és despertar i prendre consciència de les realitats comunes entre països d'arreu del món així com identificar les causes i conseqüències de l'empobriment i la vulneració de drets generades pel model de desenvolupament actual.