L’Asociación de Desarrollo Tecnológico y Servicios Comunitarios El Puente, és una organització civil l'experiència de la qual en la regió de Los Altos de Chiapas, regió Selva Norte, es remunta a més de 20 anys de treball en accions de desenvolupament rural amb comunitats camperoles i indígenes.
Els projectes que desenvolupa estan fonamentalment relacionats amb la seguretat alimentària, la conservació del medi ambient, infraestructures comunitàries i el desenvolupament de tecnologies apropiades, i incideix de manera especial i amb major atenció en els processos de capacitació i suport a les organitzacions locals.
La Fundació Pau i Solidaritat PV i el personal de l'organització mexicana El Puente mantenen una estreta relació de treball i col·laboració des de l'any 1995. Des d’aleshores han treballat conjuntament amb el suport de diverses entitats públiques de la Comunitat Valenciana. Els projectes que s'han desenvolupat s'emmarquen en el Programa per al desenvolupament rural de les comunitats indígenes de Chiapas, i van dirigits a millorar la seguretat alimentària de la regió: l'accés a l'educació de la joventut; diversificar la producció agrícola; millorar l'accés a l'aigua potable i electricitat; i promoure accions per a la comercialització i la generació d'ingressos: taller de ferreria, planta processadora de café, i hivernacles per a producció hortícola, així com la millora ambiental i de salubritat en els habitatges de les comunitats indígenes.
La Unión de Agricultores Minifundistas de Guatemala (UAM) és una associació civil de caràcter social i desenvolupament integral, sense finalitats de lucre, al servei de la comunitat agrícola minifundista. El seu sorgiment es remunta als anys 90 quan va començar a treballar amb l'estratègia de microregions en la zona rural occidental de Guatemala. Amb una estructura organitzativa pròpia, tenint com a base els projectes d'instal·lació d'aigua entubada en diferents comunitats rurals indígenes.
Està composta per 11 associacions de base que aglutinen 4.000 famílies productores agropecuàries, totes elles en la zona occident de Guatemala, en els departaments de San Marcos, Huehuetenango, Totonicapán, Sololá, El Progreso i Chiquimula.
Els seus eixos de treball són:
El Centro para la Promoción, la Investigación y el Desarrollo Rural y Social (CIPRES), és una Fundació sense finalitats de lucre, de caràcter no governamental, constituïda l'any 1990. La seua missió institucional és l'acompanyament als productors/es agropecuaris per aconseguir el pas de subjecte productor empobrit a subjecte econòmic de desenvolupament i de naturalesa alternativa a l'empresari convencional. Amb aquesta perspectiva, desenvolupa tres línies bàsiques de treball: investigació i capacitació; promoció i desenvolupament de projectes d'inversió i, divulgació general i especialitzada.
Des d’aleshores, acompanyat per diversos organismes de cooperació externa, desenvolupa la seua missió institucional, basada en la recerca d'alternatives que reduïsquen els nivells de dependència de les famílies pobres de Nicaragua, mitjançant l'execució de diversos programes que inclouen l'organització, l'acompanyament, l'assistència tècnica i l'assessorament a grups organitzats que els permeta l'autogestió a partir de l’associativitat comunitària per a la solució de la seua problemàtica social, econòmica i productiva.
L'Asociación Comunitaria Unida por el Agua y la Agricultura (ACUA) és una organització no governamental, sense finalitats de lucre, que sorgeix a inicis de 2005 orientada cap a la gestió de recursos hídrics i la sobirania alimentària, per garantir el dret humà a l'aigua i a l'alimentació.
Des dels seus començaments fins a l'actualitat ha consolidat el seu treball en la regió sud de la serralada del Bálsamo (departaments de Sonsonate i La Libertad) d'El Salvador, com a resposta davant les demandes de la població rural de la zona, excloses dels models de desenvolupament implementats al llarg de la història del país. Treballa amb un enfocament integral, popular i equitatiu en la gestió alternativa de territoris, i acompanya poblacions vulnerades i empobrides en el procés d'autopotenciació de les seues capacitats polítiques, econòmiques, socials i ambientals, i contribueix a millorar la seua qualitat de vida, mitjançant un procés continu d'iniciatives solidàries en matèria de recursos hídrics, seguretat i sobirania alimentària.
En aquest sentit, la línia de treball d’ACUA s'ha orientat al voltant dels drets següents:
El Comité de Desarrollo Campesino és una associació no lucrativa que sorgix en 1992 com una organització rural, indígena i llauradora, per a lluitar pels drets a la terra i drets laborals de treballadors i treballadores agrícoles. En la seua lluita per canvis estructurals ha aconseguit articular a altres sectors i actors amb els qui compartixen somnis i esperances d'un Estat Plurinacional i el Bon Viure per a tots i totes.
Hui dia són un moviment assembleari i plurinacional integrat per la diversitat de pobles, nacionalitats i sectors de tot el país. Les línies de treball de CODECA són: la defensa dels Drets Humans, la defensa de la Mare Terra i el Bon Viure dels pobles, mitjançant la construcció d'un Estat Plurinacional a través d'un procés d'Assemblea Constituent Popular i Plurinacional a Guatemala.
Els seus eixos de lluita són: