> Projecte de cooperació

Accés i disponibilitat d'aliments per a famílies rurals mitjançant tècniques d'agricultura sostenible i equitat de gènere en el Municipi de Comasagua. Departament de La Libertad

País: El Salvador

Contrapart: Asociación Comunitaria Unida por el Agua y la Agricultura

Data d'inici: 01/03/2017 i Data de fi: 31/12/2017

Financiat per: Ajuntament d'Alacant

El projecte actual forma part del Pla estratègic d’ACUA 2016-2020 en les comunitats rurals de la serralada del Bálsamo, en els departaments de Sonsonate i La Libertad, d'El Salvador.

El treball d’ACUA en la regió pretén donar resposta als problemes que afecten la qualitat de vida de la població camperola, atesos els seus nivells de pobresa i vulnerabilitat, generats entre altres causes, per la marginació deliberada de tota oportunitat de desenvolupament rural agropecuari, agreujat amb la manca de terres per a la seua producció de subsistència. Una altra causa és la degradació ambiental i el greu impacte en els ecosistemes rurals (desforestació de boscos, contaminació d'aigua, pèrdua de fauna i ampliant els riscos per inundacions i lliscaments). El marc regulatori de l'Estat d'El Salvador a favor dels drets camperols és ineficient, dispers i obsolet, no es té en compte la perspectiva del dret humà a l'alimentació i a l'aigua, no hi ha una llei de sobirania i seguretat alimentària i nutricional, al contrari, predominen els interessos corporatius (com la comercialització desmesurada de llavors híbrides i transgèniques MONSANTO i agroquímics nocius per a la vida).

Tota aquesta situació provoca inseguretat alimentària i seqüeles de desnutrició amb major impacte en la infantesa i persones adultes majors, desencadena conflictes locals per l'ús de la terra i l'aigua, i provoca migracions des del camp a la ciutat o a l'estranger, majoritàriament cap a Estats Units.

El projecte actual s'emmarca dins del Programa d'agricultura sostenible, i cerca donar resposta a l’insuficient i deficient accés i disponibilitat d'aliments per a les 80 famílies de les 5 comunitats de Comasagua. Per a això s'actua sobre els problemes següents:

 

  • Insuficient capacitat propositiva sobre agricultura sostenible i organització camperola amb perspectiva de gènere: a pesar que hi ha un treball des de fa 5 anys amb les famílies camperoles, és necessari enfortir els seus coneixements i capacitat organitzativa vinculats amb els seus processos productius, cal incidir sobre la situació de desavantatge en la qual es troben les dones; de tal manera que aquestes 80 famílies es constituïsquen en motor de canvi dins de les seues comunitats, i que lideren accions de sensibilització, producció alternativa i incidència política.
  • Baix rendiment i escassa diversitat en la producció agrícola: si bé les iniciatives familiars desenvolupen els seus processos productius amb enfocament d'agricultura sostenible fent ús de la metodologia de camperol a camperol; aquesta és insuficient per generar excedents en termes de grans bàsics, i varietat de fruiteres, que d'una banda puga enriquir la seua dieta, i permeta consolidar l'enfocament i la línia de treball cap a la comercialització a mitjà termini.
  • Dèbil articulació i reduïda capacitat d'incidència política en l’àmbit local i nacional: el tercer dels problemes que es persegueix abordar es refereix a la necessitat d'establir acords polítics concrets amb les institucions de governs municipals i nacionals, que contribuïsquen a l'avanç en paral·lel dels processos productius, així com presentar-los com a demandes comunes juntament amb altres organitzacions de la societat civil.