> Projecte de cooperació

Desenvolupament rural sostenible i inclusiu de la població indígena camperola de Guatemala. Promoció de la sobirania alimentària i millora de la salubritat ambiental en 12 comunitats rurals de San Marcos, Quetzaltenango, Totonicapán I Huehuetenango

País: Guatemala

Contrapart: Unión de Agricultores Minifundistas de Guatemala

Data d'inici: 01/01/2018 i Data de fi: 31/12/2018

Financiat per: Ajuntament de València i Ajuntament d'Ontinyent

L'actual projecte té com a marc de referència el Pla estratègic de la Unión de Agricultores Minifundistas de Guatemala (UAM) 2017-2022, i basat en aquest s'han desenvolupat diversos projectes de desenvolupament. En aquestes iniciatives es pretén enfortir el desenvolupament socioeconòmic sostenible i inclusiu de la població indígena i camperola de la zona occidental de Guatemala.

El principal motiu que va induir aquesta proposta es va basar en la identificació dels problemes que afecten la qualitat de vida de la població indígena camperola a Guatemala, atesos els seus nivells de pobresa i vulnerabilitat, generats entre altres causes per la marginació deliberada de tota oportunitat de desenvolupament rural agropecuari, agreujat per la manca de terres per a la seua producció.

 

La caracterització de les famílies camperoles a què UAM dóna suport són minifundistes i indígenes, que viuen en comunitats rurals amb poc accés a recursos, la qual cosa els crea una situació de pobresa i pobresa extrema. La inseguretat alimentària dels pobles i la baixa qualitat de vida de les famílies indígenes camperoles causen desnutrició i malalties cròniques, especialment per a dones i xiquets/es.

 Per ajudar a millorar aquesta situació, la UAM i les seues onze organitzacions de base que la integren, promouen un procés de desenvolupament en 12 comunitats camperoles de la zona occidental de Guatemala, que abasta dues línies d'acció:

 

  • La millora de la producció agroecològica i pecuària, perquè les famílies camperoles tinguen accés a una alimentació variada i equilibrada, i reduir els alts nivells de desnutrició que afecta en major manera la infantesa i adults majors, així com millorar la qualitat i volums de producció per accedir a mercats on vendre els excedents productius.

 

  • La instal·lació de tecnologies apropiades per a la millora de l'hàbitat domèstic, amb un doble propòsit: la reducció de malalties oculars i pulmonars produïdes pel fum de les cuines obertes en els habitatges, i la desforestació de boscos; i la reducció de malalties gastrointestinals produïdes per l'aigua contaminada.