Enfortiment de l'economia rural davant del canvi climàtic, mitjançant l'impuls d'iniciatives de agroturisme amb enfocament ambiental en els departaments de Rivas i Masaya. I i II Fase
País: Nicaragua
Contrapart: Centro para la Promoción, la Investigación y el Desarrollo Rural y Social
Data d'inici: 01/06/2017 i Data de fi: 15/02/2020
Financiat per: GENERALITAT VALENCIANA
Aquest projecte forma part del Programa productiu alimentari (PPA) que pretén garantir la producció d'aliments a través de la rehabilitació de l'economia camperola i el foment de granges econòmica i ecològicament integrades. Aquesta proposta té l'objectiu de cobrir en l’àmbit nacional entre 15 i 20.000 famílies beneficiàries anualment amb l'horitzó d'aconseguir en cinc anys un total entre 75 i 120.000 famílies beneficiàries.
El projecte pretén incidir en diverses de les problemàtiques a les quals s'enfronta Nicaragua atesa les altes taxes de pobresa, sobretot en les zones rurals.
Concretament el projecte planteja els objectius següents:
- Millorar les condicions ambientals en els municipis en els quals s'assenten les 100 famílies participants en el projecte, mitjançant la instal·lació i ús de tecnologies higienicoambientals dirigides al tractament de les aigües negres per a la descontaminació generada per les excretes humanes (vàters ecològics), així com la instal·lació de sistemes d'eliminació de tolles per evitar l'aigua estancada i millorar les condicions mediambientals amb la conservació de zones comunitàries.
- Enfortir l'estructura organitzativa de les comunitats a través de la constitució de 4 cooperatives d’agroturisme, les quals estan integrades per les 100 famílies participants en el projecte, i és des d’aquestes des d'on es gestionen les activitats d’agroturisme implementades en el projecte i la conformació d'una Central de Cooperatives, en la qual quedaran aglutinades les 4 cooperatives constituïdes a més d'una addicional que ja es trobava conformada.
- Dotar de la formació necessària per a ampliar les capacitats tècniques i organitzatives de les persones participants en el projecte, de manera que es garantisca la seua viabilitat i sostenibilitat, amb l'objectiu de millorar el seu benestar, i garantir el dret humà universal a l'alimentació que permet que les persones tinguen accés a una alimentació adequada i als recursos necessaris per a tenir de manera sostenible seguretat alimentària.
- Establir un Pla estratègic de promoció d'activitats agroturístiques a desenvolupar en les 16 comunitats participants en el projecte i la seua posada en marxa.
- Finalment, el projecte posa especial èmfasi en l'enfocament de gènere, promovent la participació de les dones en l'àmbit de gestió i presa de decisions en l’àmbit comunitari, a més de promoure el seu apoderament i l'equitat de gènere.
La I fase del projecte va finalitzar el passat mes de febrer, amb resultats i valoracions positives per part de la població beneficiària. La II fase es troba actualment en execució, i comporta la continuació de les accions realitzades anteriorment i un reforç dels objectius aconseguits.
PERÍODE D'EXECUCIÓ:
I Fase: 1 de juny de 2017 a 28 de febrer de 2018
II Fase: 15 de març de 2018 a 15 de febrer de 2020